tisdag 4 augusti 2015

Det är synd om torsken

Torskarna är inte speciellt vackra. Deras bistra uppsyn kan verka avskräckande, speciellt om de är odlade i kassar och fulla med mask. Men en nyfångad torsk från ett någorlunda friskt hav, MSC-märkt, ekologiskt måste helt enkelt vara en delikates. Jo, om vi åker till Barents hav och får en torsk på kroken och tillreder den genast.
     Nu åker torskarna från Norge till Kina, fileas och skickas åter till Norge och sedan hamnar stackarna i butikerna. Blir fisken billigare då? Eller dyrare? Ja, den blir väl knappast billigare men de som står för logistiken går som soliga smilies till banken.
     Mjölkbönderna är ett utrotningshotat släkte. Det är svårt att ta in att man faktiskt är på väg att låta betesmarker bli en yta full av sly och landskapsbilden bli en sorglig bild helt utan kossor. Varför? Ja, svensk jordbrukspolitik är svår att förstå. Är det så att vi måste anpassa oss till länder med lägre löner, lägre levnadsstandard?
     Det kanske smittar av sig och snart samlar man väl alla benbrott, hjärtinfarkter, ja, människor, som kräver kirurgi, i en bunt och skickar dem till länder med lägre sjukvårdkostnader. Ja, en äldre människa med lårbensbrott kanske får åka 800 mil fram och tillbaka för en operation. Det är många långa mil, vilket kan göra att själva operationssåret hinner härskna. Eller hur?
     Så står vi där och knackar på sjukhusporten, blir paketerade i plast, för hygienens skull, och kommer tillbaka några veckor senare i en vakuumförpackning. Klart det blir ju lite svinn på vägen. De som inte håller måttet kastas i havet, blir mat för torsken kanske. Tja, det blir ju någon form av kretslopp. Vi talar ju så fräscht om recycling.
     Ja, om du ringer efter färdtjänst kan det hända att den som svarar sitter i Baltikum, Moldavien eller Senegal. Jag såg programmet från Senegal där människor lärde sig svenska på åtta månader (ja, de fick en skånsk brytning, eftersom läraren kommer ifrån Skåne). Ett intressant program och jag satt och höll tummarna för t.ex. en tjej, som var föräldralös med många syskon. Hon klarade sig. Och jag andades ut. Självklart är det frågan om pengar för det svenska företaget. De som klarade testet i Senegal behärskar flera språk och flera av dem är högutbildade. I den bästa av alla världar, där fred råder, där utvecklingen inte stoppas av inbördes strider eller illa valda ledare, hade dessa människor fått ett adekvat jobb i sitt hemland.
    Den svenska etableringen i detta fall använder termer som kostnadseffektivitet och ”lågproduktiva”. Effektivitet är viktig om man vill skrapa ihop snabba pengar. För mig är det synonymt med utnyttjande.
     Det är mycket på ett järnspett men mer med det ekonomiska. Hur som helst tycker jag mycket om färsk torsk, men något mindre då jag vet att de varit på långresa. Det är ändå tur att man inte kan skicka kossor till Kina för att bli mjölkade. Hur många mjölkbönder försvinner denna dag? Och callcenterföretagen har blivit kosmopoliter. Det låter väl flashigt?
                                            På återseende! Eva


      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar