onsdag 10 februari 2016

Att göra fel kan bli ack så fel

Att ställa krav på elever, universitetsstuderande, kan göra dig till en ”weirdo”. Att inte godkänna uppgifter kan skapa diskussioner, klagomål, som böjer lärare, professorer mot jorden. De kapitulerar, ser mellan fingrarna och – sätter godkända betyg.
     Liksom Björn Wiman har jag också läst John Williams roman ”Stoner”, som inleder Wimans söndagskrönika, ”Skandalen på KI visar att humaniora har ett samhällsvärde,” i DN den 7 februari 2016. Han refererar delar ur ”Stoner,” huvudpersonen i boken, som följer tydliga föreskrifter i kursplaner. Stoner undervisar på ett universitet och – sätter underkända betyg, när studenters prestationer inte håller.
     Denna bok gjorde mig betryckt på många sätt. Stoners rättrådighet är beundransvärd, men han får ingenting tillbaka. Han gifter sig med fel kvinna och äktenskapet är misslyckat. Stoner lyckas nå en hög position och slita sig loss från sina enkla jordbrukarföräldrar och torftigheten. Så småningom blir Stoner indragen i ett prestigeladdat krig, då en annan professor anser att Stoner underkänt en elev på felaktiga premisser trots att studenten verkligen inte presenterade godkänd uppgift. Stoner ”förlorar” striden och blir så småningom förflyttad till universitets ”källare”, blir nedtryckt i skoskaften, kan man säga.
     Hur ser det ut i dag? Ja, hur många har inte sett klipp kväll efter kväll på den italienske kirurgen på K I? Snacka om kejsarens nya kläder!
     Den akademiska världen är beroende av både pengar, gott rykte, godkända betyg, god genomströmning.
     Jag har lyssnat till många berättelser, läst inlägg om arga studenter, som blir upprörda över icke godkända uppgifter. De får till uppgift att bearbeta uppgiften och om de även då inte blir godkända, går de till högre instanser och klagar. Undrar om det verkligen är sant eller om det är skrönor. Ett fult rykte? Ja, så måste det vara?
     Genom åren tycker jag mig skönja ett mönster i grundskolans och gymnasiums olika stadier. Har ungen dåliga förkunskaper, när nationella proven dyker upp, beror det på det tidigare stadiets undervisning. Det blir en dominoeffekt och vem orkar, törs larma om bristande kunskaper, som blir underkända på väg mot gymnasiet och/eller mot högskole-, universitetsstudier?
     Wiman skriver i sin krönika om en historieprofessor , Dick Harrisson, som skrev i SvD för någon vecka sedan. Harrisson skrev ”om påstådda missförhållanden vid Historiska institutionen. Hans kritik gick i korthet ut på att den svenska utbildningen har havererat, att ingen vill tala om saken och att de som ändå gör det drabbas av trakasserier och repressalier.” Harrisson underkände elever och blev uppmanad att lämna ut frågorna före tentamenstillfället.
     Ja, så kan man väl göra, känner jag. Lämna ut alla frågor till elever och studenter en vecka i förväg torde funka. Och, varför inte låta dem lösa uppgifterna, frågorna i grupp och/eller tillsammans med mor och far, mormor och morfar, farmor och farfar, Google och alla hans vänner. Varför inte?
     Skulle tro att det blir lugnt och skönt i skolorna/universiteten och underbara resultat skulle ge goda penningar, gott renommé. Lärarna i svenska skolorna skulle bli mindre stressade och inte så rädda inför lönesamtal.
     Det borde skapas mysiga lokaler för detta ändamål; riktiga mysrum med sammetssoffor att sitta i, ja, rent utav ligga i, när uppgifterna löses med allsköns medhjälpare. Självklart ska alla elever ha tillgång till musik. Efter tycke och smak. Det kommer absolut att bli ett äkta hallelujamoment.
     Den professor, lärare, som vågar ställa frågan om vad kunskap är, skulle man kunna skicka ner i källarvalven, gå en kurs i konsten att- ge-kunden-vad-kunden-vill-ha.
     Det blir en del problem förstås. Det måste ju t.ex. finnas en differentiering i lönesättningen. Men, det kan säkert alla överhuvuden lösa genom att ställa krav på högre betyg än godkänt. Varför inte så småningom öka takten genom att göra godkändnivån = högsta betyg. Ja, då är vi framme! Då är vi i paradiset! Allt medan Asien med flera springer förbi med autentiska betygskataloger och hela vårt korthus rasar samman. 

                                                 På återseende! Eva

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar