lördag 30 november 2013

Att tänka är att vara - att tänka är att tanka kunskap?




Vem förstår Göran Lambertz? Själv säger han att vi inte förstår vad han säger eller vad han menar och upprepar än en gång domslut och dylikt. Själv kryper jag liksom ihop, när han upprepar sitt mantra, eftersom han verkar så ensam i sin värld av ”sanningar”.
     Om tänkandet är en grund för kunskap, så måste tanken på något sätt vara sann, rätt, eller? I denna stund sitter människor i vår omgivning/ i världen och tänker och  ibland skulle vi vilja att människors tankar exponerades. Varför? Kanske för att se om tanken är god eller ond? Trivial eller analytisk? Men, innerst inne vill vi inte veta folks tankar, eftersom vi känner våra egna och vet hur tankar i allmänhet kan se ut.
     Hannah Arendt (1906 – 1975) en filosof, som följde Adolf Eichmanns rättegång, analyserade den och kom fram till att Eichmann inte var ett monster utan en människa som lydde order i sitt arbete med att skicka människor in i döden. Han hade enbart gått efter de byråkratiska reglerna i sitt arbete. Hon skrev strax innan hans avrättning:
Det var som om han under dessa sista minuter sammanfattade allt som denna långa kurs i mänsklig gemenhet gett oss: ondskans banalitet är alltför hemsk för att uttryckas i ord.” (Lars Mouwitz, Filosofi sid. 259)
     Eftersom Hannah var av tysk-judisk börd, blev hon starkt kritiserad för sina omdömen och sin analys av ondskan och Eichmann. De människor som överlevt koncentrations- lägren kunde inte se Hannahs arbete som en filosofisk-etisk skrift. De ville naturligtvis att Eichmann skulle beskrivas som ett monster, vilket är fullt förståeligt. Men, är inte den ”banala” ondskan minst lika förödande som, ja, vad då? Som den komplicerade, avancerade....ondskan? 
     Hannah var influerad av Kant, som beskriver skillnaden mellan förstånd och förnuft. Förståndet skiljer sig från förnuftet på så sätt att förståndet är inriktat mot nytta och mål-medel-rationalitet. Förståndet är instrumentellt medan förnuftet är kopplat till mening och betydelse och det innebär inte att man nödvändigtvis behöver ”tanka” ny kunskap. (Idag är instrumentell kunskap viktig, eftersom den kan omsättas i produktion. Det ser vi exempelvis i olika politiska beslut i vårt avlånga land och treenigheten – vård, skola och omsorg, torde räcka som ”bevis”.)
     Förnuftet är kopplat till mening och Hannah Arendt anknyter till Kants och ”det utvidgade tänkesättet”. Det tolkar hon som ”förmåga att tänka utifrån den andres position” (Filosofi sid. 259).
     Ja, hur är det nu? Vi sitter just nu och tänker, eller hur? Men, hur är det med förmågan att tänka? Den är olika, om man så säger. Kanske är det ändå så att vi måste uppgradera vikten av förnuft, som inte leder fram till ekonomisk vinning och/eller prestigeförluster, vilket jag uppfattar som pudelns kärna i den s.k. rättsskandalen och Göran Lambertz.
     Sanning. Ja, hur ser sanningen ut i Tomas Quicks drama ut? Om man skulle centrifugera de olika parternas ”sanningar”, hur skulle resultatet se ut? Skulle psykoterapeuter, poliser, läkare, Leif GW Persson och Lambertz  sitta fastkletade i kanten av centrifugen och Tomas Ouick i mitten av tumlaren med alla sina produktiva skådespelartalanger? Quicks lögner gav utdelning, vilket skapade ett gigantiskt kaos.  Ur detta kaos må vi finna ett och annat förnuft. Och sanningen? Ja, den ligger möjligtvis någonstans på baksidan av all manipulation.
      Kan man tänka sig?!
                                                         På återseende! Eva
                                                    På återseende! Eva

    

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar