lördag 14 oktober 2017

Ja, Vi Elsker Dette Landet

På 90-talet hamnade jag bredvid två män, far och son, från Norge i en hotellobby. Den äldre mannen drack öl, många öl, och hans generositet i största allmänhet växte efter varje glas. Han kom så småningom fram till att vi skulle gå ihop, Norge och Sverige. ”Ja, vi kan ta hand om er svenskar och bjuda på lite  oljepengar.” Ett grandiost förslag, eller hur, att gå samman. Bättre än skilsmässa i alla fall.  
     I dag talar vi inte så ofta om Balkankonflikten, inbördeskriget i Jugoslavien och länderna kring Balkanhalvön. Från 1991 till 2001 fick vi rapporter om krigets följder, som etniska rensningar, folkmord. Och. Vad jag kommer ihåg var det väldigt tyst runt om i Europa, när människor, som bott hela livet bredvid varandra började rikta sina vapen mot sina grannar. Serber, kroater och muslimer blev plötsligt fiender. Varför? Var det nationalism? Handlade det om olika religioner?
     1991 hade jag inte full koll på orsaker till konflikten, men vet att det fanns olika motsättningar mellan folken sedan lång tid tillbaka. Det blev ett obarmhärtigt mördande, vilket i mina ögon var helt ofattbart att det kunde hända i en del av Europa, inte långt ifrån Sverige eller Jämtland. Om man så vill säga.
     Kataloniens situation i dag har vi någorlunda koll på genom media. Katalonien, som väldig länge haft en egen identitet, vill nu lämna Spanien och bli självständigt. Scotland vill skiljas från Storbritannien men jag tror inte att Jämtland vill skiljas från Sverige. En skilsmässa är sällan speciellt lyckad, åtminstone då det gäller styckning av olika länders ytor.
     Hur är det med Jämtland? Finns det självständighetsivrare i Jämtland? När jag flyttade till detta landskap och såg jämtlandflaggans färger på övergångsställen blev jag funderad över själva meningen med slikt. Men, ganska snart förstod jag – det drar ihop sig till Yran. Den stora musikfestivalen i Östersund.
     I en artikel av Patrik Oksanen kommenterar han Fredrik Virtanens artikel om Ewert Ljusberg och jamtarna. Virtanen skriver att han ”avskyr Ewert Ljusberg” och hans s.k. presidenttal kallar han för ”tok-talet”. Virtanen jämför alltså invånarna i Jämtland med Hitlers stormtrupper. Det är något långsynt, milt sagt.
     Ewerts tal har oftast ett innehåll i sina tal, som handlar om mångfald, kritik av lögnaktiga presidenter, som t.ex. Trump, diktaturer och ordningen i världen. Jämtland är ett otroligt vackert landskap, nära till fjäll och skogar. (Det enda jag saknar är fler lövträd). Eftersom jag inte kommer från Jämtland, har jag lyssnat på människor från olika delar av Jämtland och deras kommentarer om övergångsställen, den jämtländska nationalismen med en president. Men, de trivs och utnyttjar det som bjuds utan knorr. (Det knorras en del om att vi inte kan odla rosor eller äppelträd, vilket vi ändå kan till en viss del). Sådant är klimatet och det är bara att gilla läget.
     Undrar just om Virtanen menar allvar i sin text. Det verkar faktiskt så. Men, för att förstå jämtarna måste man ha bott här i ett antal år. Helt klart är att Virtanen inte är någon antropolog. Det är ett som är säkert.
     Nej, jämtarna är inga separatister, trots alla övergångsställen, flaggor och tal. I dag finns det många nationalister, som vill separera, göra skillnad på folk och folk. Vad menas med nationalism? Ja, en del kan tycka att midsommarstången, tomten är svensk. Men, vi vet att så inte är fallet. Den politiska nationalismen är farlig. Det kan vi läsa om, lyssna på och förfäras över då t.e.x. nazister skanderar på våra gator.
     Jag hoppas att Balkan mår bra i dag. Jag hoppas att Katalonien inte separerar. Och jag vet att norrmannen var full. Tror att han vaknade dagen efter, viftade med norska flaggan och skrek: ”Ja, Vi Elsker Dette landet!”
                        På återseende! Eva 
    
    
      

      

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar