måndag 9 november 2015

Karius och Bakrus och flyktingars hemländers ledare tillför inget gott

Filmatiseringen av Barnen från Frostmofjället, av Laura Fitinghoff, såg jag i en liten biograf i en mycket liten by i Ångermanland. Det var mitt första möte med film och jag var sju år. En annan film, Karius och Baktus, är mitt andra filmminne.
     Och. Nu undrar jag om det var en god idé att se dessa filmer. Varför? Jo, helt enkelt för att jag inte får dessa filmer ur själva systemet, min kropp och min själ. (Åtminstone det, något, som kallas själ.) De föräldralösa barnens öde drabbade mig hårt. Ledsen med gråten inpackad i halsduken runt halsen gick jag med mina betydligt äldre kamrater hemåt. De pratade på som om ingenting hade hänt. Ingenting hade faktiskt hänt, men inuti mig fanns en storm av känslor.
     När Karius och Baktus spolades bort med hjälp av tandborsten hände samma sak: jag kunde inte acceptera att de skulle drunkna i vatten och tandkräm.
     Många år senare såg jag Lukas Moodyssons film Lilja 4 ever, som visar öststaters misär med realistiska bilden av människor, som utnyttjar unga tjejer för pengar. En välgjord film med realistiskt skildrade miljöer och experimentella kameravinklar gör att filmen sätter sig i skinnet på betraktaren. Vi får lära känna trafficking och att det ofta är medelålders män, med snygga medelklassfasader, som köper dessa tjänster.
     Film och t.ex. dokumentärer konkretiserar delar av de ”underjordiska” affärsverksamheterna. Och skapa tankar hos människor, som hellre vill läsa sagor. Det är sällan lyckliga slut i människohandeln.  
     Klart att mitt inre också härbärgerar Lilja 4 ever. Bilderna finns kvar på hårddisken. Jag är inte längre sju år men har i princip samma känsla som barnet. Skillnaden är att nu finns också ilskan. Vreden över människors förmåga att ”sälja” människor till vilket pris som helst.
     I dag har människohandeln utvecklats. Det finns ingen hejd på fantasifulla lösningar av  skapande av penninginflödne. Man skaffar sig en båt, fyller den till brädden med hjälplösa människor i flykt. Resan kostar flera tusen kronor och sedan låter människohandlarna båten kapsejsa strax innan flyktingarna anländer till tänkta destination. Det är just snyggt. Är det inte så att dessa smugglare har sin gud, som de ber till och åkallar? Var finns gudfruktigheten, godheten, osjälviskheten och den s.k. människokärleken? Finns den kanske i plånboken?
     När den lille treåringen, Alan Kurdis, hittades drunknad på stranden blev det en storm av sympati, engagemang och empati. Man såg bilderna från en verklighet, som uppenbarade sig och skapade kritiska ögon. Människor blev upprörda och ropade på hjälp för de utsatta. Bilderna etsade sig fast på näthinnan och Merkel, Löfvén sa att: ”vi kan, vi vill, vi törs ta emot människor på flykt.” Typ.
     Det var då. Nu har bilderna gulnat i höstmörkret. Nu har ”systemet” lugnat sig en aning och minnet har bleknat. Nu finns det inte plats för alla. Nu är det fullt. Fullbokat. Och Norge tiger still. Liksom Estland, Lettland och ….
     Mitt ”system” reagerar fortfarande på så sätt att jag inte gillar den tid vi lever i. Det är omöjligt att stanna oberörd över tanken på fler som spolas bort av vatten eller blir offer för människosmugglare, människohandlare, människofientliga individer. Till slut blir man desillusionerad, ledsen, arg och uppgiven, när folk i vissa länder röstar på ledare utan förstånd.
     När jag såg filmen Pinocchio ett par är efter de första filmerna, hade jag tydligen blivit ett gram tuffare, eftersom min kompis lämnade salongen, då Gepetto hamnade i valens buk. Jag satt hela filmen och gick hem och glömde både val och vattnet efter en dag..
     Klart är att Karius och Baktus inte tillför tänder något gott. Det gör heller inte de som styr i flyktingars hemländer. Ingen glömd och ingen gömd.
                                                 På återseende! Eva
    


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar