söndag 15 februari 2015

Läsa och språka

Cirkeln, den första boken i Engelforstrilogin, har sålts i 30 länder och filmatiseringen av densamma äger rum den 18 februari.
     Om filmatiseringen och jakten på skådespelare finns att läsa i tidningen Vi     läser, nr. 1 och artikeln är skriven av Elin Kallander.
Filmbolaget lade för cirka ett år sedan bilder på huvudpersonerna i boken på en Facebooksida och kommentarerna blev många. Det var både positiva och negativa kommentarer; många läsare var besvikna, när de såg bilderna på tjejerna (häxorna), som huvudkaraktärer.
     Ja, många är vi, som har läst en bok, sett filmatiseringen – och blivit besvikna, ja, rent av upprörda. Vi skapar bilder i våra huvuden utifrån texten vi läser och filmen överensstämmer inte alls med våra associationer, bilder och känslor. Kallander skriver: ”När vi läser grundas bilderna på våra egna föreställningar, läsningen blir ett Rorschatest av våra fördomar, menar Joakim Hermansson.”
     I fredagens DN, den 13 januari, skriver Helena Lindblad om filmatiseringen av Fifty Shades of Grey under rubriken Intelligentare sex än i boken. Jaha. Ointelligent sex får vi läsa om i media så det räcker. Eller hur? Jag kan förstå vad hon menar med artikelns titel, eftersom jag läst böckerna. Trots det kommer jag antagligen inte att se filmen och heller inte filmatiseringen av Cirkeln. Varför? Jag föredrar att läsa Cirkeln och det räcker med att ha läst om Christian Grey, som badar i pengar likt Joakim Anka och är i stort behov av en terapeut. Hans ”lekkamrat” Anastasia Steele, som försöker behålla sin integritet, men faller till slut i bortskämdhetens förlovade rike, blir till slut bara för mycket. E L James böcker är helt enkelt en ”vassare” variant av Mitt livs novell. (Min anmärkning).
     Författarna till trilogin, Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg, porträtteras i tidningen Språket i en artikel skriven av Karin Skagerberg. Författarna skriver böckerna tillsammans, skickar text mellan varandra, redigerar, stryker och kommenterar. Det sägs i artikeln att de till slut inte vet vem som har skrivit vad. De jobbar med språket i t.ex. dialoger och kom fram till att de inte kan använda sina egna föräldrars språk, när en mamma tilltalar sin tonårsdotter i böckerna. De utgår i stället ifrån sin egen generations språkbruk, vilket blir mer relevant.
     De två tidskrifterna Vi läser och Språk  är trivsam läsning och jag undrar om de samarbetar, eftersom Engelforstrilogin diskuteras i båda tidningarna. Utifrån olika perspektiv. Att läsa om författarhantverket och filmatiseringar gör att man kommer närmare författarna, som faktiskt är arbetande människor i en skapande process.
     Jag har inte läst Cirkeln men köpt den och givit bort som julklapp. Affärsbiträdet rekommenderade den och sa att den var enormt populär som nästan-vuxen-litteratur, så populär att den allt som oftast försvann från hyllorna. Många av exemplaren försvann obemärkt ner i kassarna utan att ha passerat kassorna.
     Vi läser och Språk är för mig avkoppling och ger mig nya ord, som t.ex. ”gravidyoga” och information om Svetlana Aleksijevitj, vars böcker jag tänker läsa i sommar. Hennes arbete verkar vara en mastodont bygge om det sovetiska imperiet.
                                   På återseende! Eva



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar