söndag 15 februari 2015

En semla är väl värd att vänta på

Varje dag i semlatider säger jag att jag ska baka bullar – semlabullar med kardmumma. Har jag bakat några semlor? Nej! Sitter i stället och läser Dagen Nyheters lördagsbilaga med recept på semlor: grundrecept för semlor, Karbaderdeg, wienerdeg. Och jag vill direkt trycka i mig tre sorters semlor.
     Det är semlor jag vill ha. Semlor går före allt: princesstårta, chokladtårta, nötkaka, wienerbröd, ja, allt.
     På tv:n ser jag Johan Olsson, som snart ska starta i en av dessa skidtävlingar ända in i VM i Falun. Kalla blev etta i sitt lopp och jag är 100% säker på att varken Johan eller Kalla inte åt semlor till frukost.
     För omkring femtio år sedan åt jag två semlor till frukost inför en skidtävling. Året innan hade det visat sig att jag var hyfsat bra på skidor. Med magen full av semlor året efter fick jag så ont i magen att varje rörelse blev ett knivhugg. Sist blev jag denna gång. Men, semlans attraktion lever kvar.
     Det är varmt och skönt framför tv:n denna dag och skidåkarna åker omkring i för mig välkända spår, eller åtminstone omgivning. Glimtar av spår, som jag själv åkt, svischar förbi i rutan. Undrar just om det finns något fik, som bjuder på semlor, på stadion. Hoppas det. För semlaälskarnas skull.
     Helt klart är att den hembakade semlan smakar bäst. Det vet jag, eftersom jag ofta hänvisas till ICA:s semlaförpackningar. Ibland har det varit lyxvarianten på Wedan, Edenbos konditori här i Östersund.
     Visst. Jag ska baka semlor med kardemumma. Om det så blir till påsk. Då blir det semlafest. Därefter må jag besinna mig och längta till nästa premiär, som infaller omkring slutet av december eller början av januari. Den som väntar på något gott…  

                                   På återseende! Eva

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar