Varje
dag i semlatider säger jag att jag ska baka bullar – semlabullar med kardmumma.
Har jag bakat några semlor? Nej! Sitter i stället och läser Dagen Nyheters
lördagsbilaga med recept på semlor: grundrecept för semlor, Karbaderdeg, wienerdeg.
Och jag vill direkt trycka i mig tre sorters semlor.
Det är semlor jag vill ha. Semlor går före
allt: princesstårta, chokladtårta, nötkaka, wienerbröd, ja, allt.
På tv:n ser jag Johan Olsson, som snart
ska starta i en av dessa skidtävlingar ända in i VM i Falun. Kalla blev etta i
sitt lopp och jag är 100% säker på att varken Johan eller Kalla inte åt semlor till frukost.
För omkring femtio år sedan åt jag två
semlor till frukost inför en skidtävling. Året innan hade det visat sig att jag
var hyfsat bra på skidor. Med magen full av semlor året efter fick jag så ont i
magen att varje rörelse blev ett knivhugg. Sist blev jag denna gång. Men,
semlans attraktion lever kvar.
Det är varmt och skönt framför tv:n denna
dag och skidåkarna åker omkring i för mig välkända spår, eller åtminstone
omgivning. Glimtar av spår, som jag själv åkt, svischar förbi i rutan. Undrar
just om det finns något fik, som bjuder på semlor, på stadion. Hoppas det. För
semlaälskarnas skull.
Helt klart är att den hembakade semlan
smakar bäst. Det vet jag, eftersom jag ofta hänvisas till ICA:s
semlaförpackningar. Ibland har det varit lyxvarianten på Wedan, Edenbos
konditori här i Östersund.
Visst. Jag ska baka semlor med kardemumma. Om det så blir till påsk. Då blir
det semlafest. Därefter må jag besinna mig och längta till nästa premiär, som
infaller omkring slutet av december eller början av januari. Den som väntar på
något gott…
På
återseende! Eva
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar