måndag 5 juni 2017

Uppdateringar och reformation är inte samma sak - med de är nödvändiga

En pensionär har levt en tid på jorden och har säkerligen inte hunnit uppdatera en hel del av det informationsflöde som strömmar över människor likt en lavin. Jag har nyss läst om emojis, som jag använder ibland, en blomma, en hysterisk min o.s.v. Men, många av dessa emojis har betydelser, som inte är relevanta utifrån design. En hel del av dessa markörer, har en helt annan innebörd än vad jag har trott. I dag är jag väldigt glad över att jag inte har skickat en emoji med ”hemlig” betydelse.
     Uppdateringar på telefon och dator, är det en reformation? Nja. Det är väl snarare ett uppdrag för grafisk designers och för säkerheten. Det händer mycket väldigt snabbt i dag och man häpnar ibland inför utvecklingen på sociala medier och då menar jag de som kastar ur sig vad som helst på webben utan tanke på sanning, förnuft, empati, konsekvenser för ev. offer.
      Det är bara att konstatera åldrandets okunnighet vad gäller allt nytt, som ungdomar behärskar till fullo. Samtidigt tappar ungdomarna ord som separator, spisbröd, tröskverk, oaktat, skälmskt o.s.v. J Lite så. Men, de unga klarar sig utan ”gredelin” och ”galoscher” och slikt.
     Nyfikenheten kan skapa en hel del uppdateringar genom att läsa texter, tidningar, dator och se på tv-serie, som t.ex. de norska avsnitten av Skam. Man lär sig en del norska och den norska ungdomarnas slang. Men, det viktigaste är själva uttrycket och innehållet i konversationerna i denna serie. De senaste avsnitten handlar om Sana, som alltid har svar på kompisars frågor och egna frågor om islam. Pernilla Ouis skriver om detta i artikeln Kvinnorna ställer de nya frågorna i DN den 1 juni 2017. Tesen i artikeln handlar om reformation och det är en del av Sanas frågor. ”Hennes frågor är desamma som muslimer världen över ställer sig allt oftare i vår tid, speciellt muslimska kvinnor som får svårare att tro på de skillnader mellan könen som uttolkare av islam allt som oftast upprätthåller,” skriver Ouis i artikeln.
     Reformation betyder bl.a. ”omdaning” och Luthers reformation har vi för det mesta ganska god koll på, men kvinnor som ifrågasätter delar av islam torde få vänta. Utveckling tar tid men så länge det finns frågor, som kan vara själva huvudtanken i en reformation, finns det hopp. Sana är en av skådespelarna i Skam och hon bär sin slöja och är trogen sin religion och är definitivt en av mina favoriter.
     De som äger svaren på kvinnors frågor, regler och direktiv, är männen. En dag kommer de att fundera över de essentiella frågorna och svara med en reformation. Det vill jag tro.
     Ungdomarna i Skam är uppdaterade precis som de flesta ungdomar i världen i dag. En stor det av innehållet i Skam består av sms och det kan gå långa sekvenser som saknar ljud och kameran sveper över skådespelarnas ansikten, deras kroppsspråk. Det är verkligen ingen actionfilm utan mer estetisk i sin utformning.
     Att inte kunna hantera emojis är självklart inga problem bland de unga. Det vet. De kan. Uppdateringar sker varje dag, känns det som. Men det är inte samma sak som reformation. Så småningom kommer fler och fler människor på vårt klot förstå betydelsen av reformationer.  På det att vi må leva i gemenskap på denna jord. Solidaritet, mångfald och integration blir en del av en ny upplysningstid. Eller hur?
                                                 På återseende! Eva     
    
    

        

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar