Hindenburg
var ett luftskepp, som störtade 1939 och i och med det var luftskeppens saga
slut. På platsen för denna störtdykning finns huvudpersonerna, Prickley Pear
och Bertil, i Susanna Lundins roman Hindenburg.
Om jag som läsare tillåter mig att se både
det ena och det andra utan att störas av litteraturkritiker och recensenter,
blir behållningen av läsningen en rad spännande associationer. Jag läser en roman som bryter mot konventionen vad gäller dramaturgi, kronologi i tid och rum, språk, sammanhang. Jag läser meningar, som blir lyriska i konversationen mellan Prickley och Bertil, som bor i ett torp i skogen. Ibland förflyttas vi till Los Angeles. Det råder undergångsstämning, eftersom jorden är på väg mot sin undergång och i vissa stycken är katastrofen redan aktualiserad.
Texten uttrycker ett missbruk av vår jord, människans existens i världen, människan och icke-människan, som ändå inte är något monster. Det är blommor och dofter, men framför allt är det träffsäkra formuleringar, som när Bertil ska skapa en människa av en trasdocka, som ska bli ”mjuk” av att vattnas av Prickley Pear. Bertil pratar och pratar och säger om skapelseprocessen av en människas prototyp: ”Visserligen kommer hon bara att innehålla hud och vatten, och hon kommer kanske inte att kunna tala och tänka som andra, men så vitt jag vet har det räckt för många andra människor.”
Bertil är kategorisk och tycker om att ”undervisa” med en hel del cynism, men visst finns det en kärna av sanning i hans spekulationer. Lite doft av pioner blandar han i vattnet: ”för det finner de flesta människor angenämt.”
Prickley Pears ”innehåll” är inte heller helt mänskligt, men Bertil tröstar henne: ”Människan i dig har gett sig i väg på en månskenspromenad, tagit med sig sin själ och sina organ och gått. Kvar ligger skinnet och sover. Ingenting att oroa sig för.”
Boken är uppdelad i kapitel med rubriker och ibland med tillägg av AKT 1 o.s.v. Ja, det är en text som virvlar runt, vilket blir ett surrealistiskt drama likt I väntan på Godot av Becket och också Slakthus 5 av Vonnegut. De existentiella frågorna blir trivialiteter i denna roman med ett stort allvar.
Jag tror att författaren är naturvetare, som skriver om blodomloppet, blommors doft och lavan som tränger fram ur jorden. Det finns vetenskapliga inlägg som är mer poetiska än vetenskapliga. För att kunna ”skruva” s.k. vetenskapliga fakta på ett fantasifullt sätt måste man känna vetenskapen. Det är vad jag tror.
Hindenburg är en intressant roman skriven av en debutant. Vad romanen handlar om? Ja, det är upp till dig.
På återseende! Eva