onsdag 29 januari 2014

PLUTTIFIKATION


Har inte tiden alltid varit ur led? Har inte den äldre generationen alltid förfasat sig över sakernas tillstånd, som till exempel Elvis Presley och Beatles, rock´n roll och långhåriga killar. Så förfärligt ovårdat och oanständigt med vickande höfter, menade man och rynkade på näsan.
     Men visst har tiden varit ur led och helt absurd. Utrotningen under andra världskriget och Balkankriget kan man egentligen aldrig förstå. Nu är det så många pågående krig att vi inte hinner räkna dem och vi konstaterar bara att idag har det 60 människor avlidit i Bagdad, Syrien och gud vet var.
     Idag kan barnen inte läsa; åtminstone har ett helt gäng med barn svårt att läsa och pojkarna ligger i topp i den statistiken. Skolor ger läsplattor till ungarna redan på dagis och de lär sig snabbt de små liven. Jag förstår att dessa plattor är ett utmärkt pedagogiskt verktyg. Du har ungen i ditt ”nät” och stor koncentration råder bland barnen. De har kul och programmen är fina med glada färger. Ingen tror väl att det är plattornas fel att barn inte läser så mycket.
     Det finns en uppsjö av förklaringar till barns svaga läsförståelse och läsförmåga. Är det bristen på tid? Föräldrars tid? Sitter föräldrar framför datorn i stället för att läsa med barnen? Det sägs så – ibland.
     Man blir som brydd och undrar hur det kan komma sig att människor, som bara gick sex år i skolan, både kan stava, läsa och skriva? (Ja, det finns inte så många av dessa människor kvar, men de som finns kan vittna om goda kunskaper och sin multiplikationstabell kan de).
    Pippi Långstrump klarade sig utan sin pluttifikation och det verkar hon inte vara ensam om. Kanske är det onödigt att plutta på med slikt? Pippi är ju en oerhört självständig unge och – stark. Det är kanske bättre att ge ungarna ett gymkort, som ger dem starka muskler och självförtroende. Det behövs antagligen en stor säck med guldpengar också, åtminstone inför starten av vuxenlivet. Man kan komma långt med muskler och pengar.
     När Baloo säger sig kunna ta hand om Mowgli undrar Bagheera hur det ska gå till: ”hur tror du att han ska klara sig?” Baloo upprepar denna, i hans öron korkade kommentar. Baloo menar bara: ”det svänger ju!” Ser man på. Det svänger och det ordnar sig. Och det tror jag det gör för Hugo, som finns att läsa om i Hugo och Josefin av Maria Gripe. Hugo är heller inte så hågad för skolan men är en hejare på skogen och alla dess växter. Dessutom är han klok som en riktigt gammal gubbe och gumma. Ser man på. Det svänger och det ordnar sig.
     Kanske är det så att vi ska ge barna det barna vill ha. Om ett barn äter dåligt och oroliga föräldrar går till tant eller farbror doktorn säger de ofta: om ungen tycker om korv, ger du ungen korv. Om ungen tycker om makaroner, ge ungen makaroner. Inget barn svälter ihjäl. Åtminstone inte på våra breddgrader.
     Vi vet ju hur det gick för de långhåriga och de som rullade med höfterna. I dag har farfar hästsvans och Ranelid vickar på höfterna – i tv. Tiden nöter och slipar generationers gnäll och i Sotji blir en man slagen, när han ber om sin lön. Han blir slagen med – järnrör. Tiden är ur led. OS = en värld, en dröm.
                                                   På återseende!  Eva

       

       

lördag 25 januari 2014

Armhålssvett med hårburr


Är du feminist om du har hår under armarna?
      Är du feminist om du inte har knallröda läppar och onoppade ögonbryn?
      Är du feminist om du badar topless på badhuset?
      Är du feminist om du anser att män och kvinnor ska ha lika lön för lika arbeten?
Ja, det är du - per definition. För det är ju så att denna definition av ordet ”feminist” finns, är allmänt vedertagen och accepterad. Jan Guillou är feminist, Göran Persson är feminist, Gudrun Schyman är feminist. Anders Brunsson, grannen, är feminist, men han vet inte om det på grund av att han inte använder ordet ”feminist”. Jag har hört honom opponera sig mot orättvisa löner och högröstat beklagat mäns våld mot kvinnor och alla former av våld mot båda könen. Alltså är han feminist, enligt mitt sätt att se Kalle Karlssons engagemang.
     Varför är det så svårt med feminism och frågan: ”Är du feminist?” Ja, det finns tusen och en orsaker till det. Någon har träffat en feminist, som kör motorcykel, är snaggad och – feminist och då kan det vara färdigdiskuterat för den som snabbt skapar en schablon för hur en feminist ser ut.
     Vad jag vet rakar de flesta kvinnor håret under armarna. Män rakar sig också lite här och där men jag vågar påstå att armhålor förblir orörda hos väldigt många män.
                   Jag har aldrig varit i Moskva, som kan vara väldigt hett under sommaren. Jag har aldrig stått i en trång och varm buss och haft ett svettdrypande armålsburr i mina näsborrar. Det har jag bara hört talas om av människor som besökt Moskva under Sovjetunionens tid. Var dessa kvinnor feminister på grund av sina orakade armhålor? Skulle inte tro det. På den tiden kunde man ha kroppshår utan att någon blev illamående. Fåfängan finns och kommer att finnas så länge det finns speglar, skulle man kunna säga. Att fåfänga och feminism inte är i krig med varandra eller är varandras motsatser torde vara en självklarhet.
     Detta med att visa brösten, kroppen är ingen stor sak i västvärlden men du kan få fängelse för samma aktivitet i andra länder. Kvinnors protester är väldigt provocerande  där den manliga normen dominerar. Det är modiga kvinnor, som riskerar en stor del av sina livs innehåll i sina demonstrationer för jämställdhet. De är beundransvärda.
     Det är ordet ”feminist”, som håller på att urholkas. ”Feminin” hör samman med kvinnligt kön, vilket kan upplevas problematiskt, för en människa, som inte vill förknippas med eller respektera kvinnligt kön. Det framgår om inte annat i statistiken över våld mot kvinnor. Det blir komplicerat på grund av alla olika associationer som florerar runt detta ord.
     Jämställdhet och ett slut på våld mot kvinnor är en fråga för alla och hen är en sekulär företeelse. När saker och ting är plats: lönefrågan är löst, män och kvinnor delar på ansvaret i hemmet, våld mot kvinnor försvinner, då kan vi börja diskutera ordval.       
      Hår, läppstift och bröst har vi tid att diskutera, debattera i vår del av denna segregerade värld. Vi måste höja blicken en aning, göra jämförelser och inte fastna i ordbajs. Vi är alla människor, vi kommer alla ur ett moderliv och i födseln är vi lika ofria, sårbara. ”Vi föds inte till kvinna, vi blir det”, som Simon de Beauvoir sa.
                                                               På återseende! Eva

måndag 13 januari 2014

Tell the truth the whole truth and nothing but the truth


“Vad snygg du är i håret! Ha ru lösbarr?”  Det är ett känslouttryck som varken är sant eller falskt. ”Vi i vårt parti vill lösa problemet på bästa sätt.” Denna mening säger ingenting, eftersom den inte kan motsägas. Det är ett tydligt exempel på struntprat. ”Jag lovar dig att älska dig tills döden skiljer oss åt!” är ett löfte, som tydligen bryts ganska ofta enligt skilsmässostatistiken.
      När barn ljuger ser man det i hela ansiktet. Framför allt i ögonen, som vidgas, blir större, som om sanningen fanns i själva uttrycket. Barnens ljug upplevs ofta som lite charmigt, gulligt. Varför? Är det för att ett barn inte kommer med så stora lögner, lögner som kan kullkasta, förstöra andras liv. De små liven har ju inte levt så länge, inte utvecklat tillräcklig förslagenhet för att kunna ljuga snyggt.
     Sanningen är motsats till lögnen och Mark Twain menade att det fanns tre sorters lögner: ” lögner, förbannade lögner och statistik.”  Pisa-rapporten visar tydligen inte hela sanningen och diagram kan läsas lite som man behagar. ”Statistik kan läsas som fan läser bibeln”, som Gudrun Schyman sa i en debatt med Jimmie Åkesson.
     Vad är då sanning? Är det att vara tyst om det man borde tala om för sina närmaste, sina arbetskamrater, sin chef , sitt Frankrike? Det man inte vet kan inte orsaka någon skada, eller? Frankrikes president Hollande har chockat sina landsmän, när det uppdagades att han har en älskarinna. Denna upptäckt har gjort Hollandes sambo Valerie så ledsen att hon klappat ihop och hamnat på sjukhus? Frågan är om allt varit frid och fröjd om denna sanning aldrig uppdagats? Sanningen i detta fall har fått svåra konsekvenser, men på sikt kanske sanningen ger Valerie ett bättre liv.  
     Om en politiker ljuger om att han/hon inte vetat om reglerna för dubbla boenden, arvoden är det inte många som tror på honom eller henne. Speciellt om det handlar om mycket pengar. När en annan politiker ljuger om att han träffat Nacka Skoglund blir det bara pinsamt. Men en lögn är en lögn. Frågan återstår ändå: hur ser vi på sanningen? Gillar vi sanningar?
     Barn får lära sig att tala sanning. Tror jag. I vilket fall som helst blir barn väldigt ledsna om man ljuger för dem. Det sägs att av barn och dårar får man veta sanningen och då kan det handla om ganska brutala sanningar.
      Visst ljuger vi alla ibland. När någon frågar vad du tycker om den nya klänningen, den nya frisyren, svarar du oftast positivt. Du säger inte: ”det är den fulaste klänning jag någonsin sett. Din nya frisyr gör att du liknar King Kong.” Sådana kommentarer är fullständigt onödiga och förbättrar inte världen.
     Jag tycker om sanningen, samtidigt som jag är allergisk mot kategoriska uttalanden tagna ur luften, generaliseringar och tvärsäkra tyckanden. I en byråkratisk regeldjungel kan det hända att sanningen drabbas av influensa och skapas en frustration likt Josef K:s i Kafkas Processen.
     När barn blir äldre lär de sig att skilja mellan sanning och vita lögner och det kan jag tycka är skönt. En fråga som:” varför är du så skrynklig i ansiktet?” är ingen stor grej, men ibland föredrar jag en vit lögn.
                                                                      På återseende! Eva

 

    

     

 

 

lördag 4 januari 2014

Gudar och vatten


Thales från Miletos sa att allting består av vatten och det var han som upptäckte vattnets olika aggregationstillstånd. Jag undrar hur det var möjligt, eftersom hans hemvist är lika med sol året om i mina föreställningsvärld. Denna vinter är vattnet närvarande och vi saknar verkligen en av vattnets former, nämligen is och snö.      
     Ett par gånger har jag åkt långfärdskridskor och nu varken vill eller kan jag åka skridskor. (P.g.a. höften , höften och feghet.)  Däremot är det tråkigt för alla som flyger fram på skridskorna i eleganta skär och saknar ljudet av stål mot is. Själv åker jag gärna skidor på sjön men det är svårt att åka skidor på vatten.  Isen finns inte och alltså inte heller snön.
     Bristen på snö är ett litet eller stort problem beroende på vem som är beroende av den. Samtidigt är det synd om de människor, som inte får sina mediciner i tid, de som får vänta på uteblivna tåg och betala dyra elpriser.  Riksrevisionens chef Claes Norgren skriver i DN den 3 januari om avregleringar och på frågan om vem som har felat skriver han: ”Framför allt är det regeringens tillsyn som har brustit.”  Jo jo. Dessa avregleringar kostar flera miljarder kronor.
     Är detta ett ”riktigt” apotek? Det är en fråga, som många ställer, när de gör entré i apoteket. De ser ju likadana ut, eller? Bostäder däremot ser inte likadana ut ; framför allt priset är olika och väldigt fantasifullt. Unga människor har ingenstans att bo och bostadsmarknaden är svår att förstå logiken i. Denna marknad är för människor som varit med i ”spelet” ett antal bostäder och logiken stavas pengar.
     Shejk Hamad bin Khalifa al-Thani behöver vi inte oroa oss för. Han har köpt sex grekiska öar för 78 miljoner kronor. Denne 61-årige man ska skapa ett semesterparadis för sig själv, sina tre hustrur och 24 barn, enligt en notis i DN.
     Detta kan bli ett sätt för grekerna att utöka sina turistattraktioner genom guidade turer runt öarna med turister utrustade med kikare. Mitt förslag till rubrik är: ”GUIDAD TUR RUNT VÅRA EX ÖAR!”
       Köp och sälj! Sälj och köp! Våra skolor, apotek, järnvägar, vård, sjukhus…
Well, well, mycket kan köpas för pengar, men inte snö. Och snöpengar kan således inte skickas till något skatteparadis.
     Hur som helst sa Thales också att allting är uppfyllt av gudar. Gudar och vatten som slåss om utrymmet i all materia? Det kan inte bli annat än utspätt vatten, typ, men jag tror ändå att snön kommer i februari i stora mängder utan varken gudar eller vatten.  
                                   På återseende! Eva