söndag 26 februari 2017

Melankoli - bra eller dåligt?

Jag kommer ihåg en sympatisk, speciell kille på realskolan, som alla uppskattade. När någon frågade vad han skulle göra till helgen, svarade han: ”jag ska sitta hemma och deppa.” Kan det vara så att min klasskamrat var lite melankolisk?
     Själv brukar jag säga att jag blir melankolisk av att skriva tider i ett schema, skapa aktiviteter i ett rutmönster. Frågan är: vad är melankoli? Enligt SAOl betyder melankoli: svårmod, tungsinne, nedslagenhet.
     I en artikel i DN den 25 februari, Melankolin är människans mörka skugga, av Ronny Ambjörnsson kan vi läsa en översikt av melankolins innehåll från antiken till nutid. Inledningsvis nämns lyckan, som lätt blir lite ”förljugen” medan dess motsats oftast är mer intressant. Det kan jag hålla med om, trots att jag tycker om lyckliga slut i filmer. Att det till slut ordnar sig till det bästa.
     I den antika filosofin klassade ”svårmodet som en kroppslig sjukdom – kropp och själ var i medicinsk avseende oupplösligt förenade”. Jag tolkar det som att människan i sitt svårmod inte var fullt ut som man ska vara. Å andra sidan menar Ambjörnsson att svårmoden kan skapa kreativitet och ”Den glättige är sällan eftertänksam.”
     Det är så det är. Säger jag, då jag tappat tron på alla positiva uppmaningar, som vi överhopas med i böcker, kommentarer och sötsliskiga hejarop. När en poet på biblioteket läser valda dikter på ett bibliotek och berättar om sin lyrik får frågan om varför författare inte skildrar lyckan utan bara de mörka sidorna av livet, blir det tyst i lokalen och poeten finner inget svar. Då förstod jag att det är tungsinnet, svårmodet, melankolin, som skapar tankar, identifikation. Lyckan finns så klart. I vardagen. En termos med kaffe i skogen, med dofter, frihet och kontemplation. Och visst finns det vackra dikter som t.e.x. Det är vackrast då det skymmer av Pär Lagerkvist. Samtidigt är det en dikt om att leva och att dö. Utan spår. Det är en dikt med ett vackert innehåll och – intressanta funderingar.
     Det melankoliska kommer och går i olika epoker med mer eller mindre deppiga innehåll. Den ovan nämnda artikeln beskriver den moderna melankolin, som började på 1700-talet och senare förlusten av kolonialismen, imperiet, som skapade skolor o.s.v. utan att få något tack utan besvarades med ”sprängladdningar och bomber.”
    Ja, så kan det gå. En förlust av den gamla ordningen kan vara traumatisk och skapa svårmod, då det i dag inte syns någon tydlig agenda.
     Klart är att melankolin behövs. Jag menar att t.e.x. Trump skapar ett tungt tungsinne, vilket skapar tankar, kreativitet. Som protest. Statements, som visar en öppenhet, tydligt motsats till allt det glättiga trumpfiltret. Det handlar om frihet. Ja, melankolin lever i frihet.
     Undrar vad min klasskamrats deppighet innehöll. Kanske såg han redan som tonåring på 60-talets värld likt Herakleitos, ”som å andra sidan rördes till tårar av världens dårskap”. (citat Ronny Ambjörnsson). Eller. Kan hända var killen en mycket tidig depp-rockare?
     I dessa skidtävlingsdagar kan jag bli lite melankolisk då Stina Nilsson upphöjs till skyarna innan tävlingar. Klart att hon har en enorm press på sig. Så stor att hon ramlar och tappar sekunder. Något svårmod innehåller säkert inte Stina. Nej. Hon är en fighter – om hon får vara ifred. Tänker jag.
                                 På återseende! Eva
    
      

     

onsdag 22 februari 2017

POETRY SLAM

Det onda

Vi måste jobba med världens design för det är dags att forma klotet
till en plats för liv: med snö, vatten, is, syre, blommor, växter, frön och se knopparna under snön.
Vi måste jobb med vår rädsla, för det är dags att stå upp och inte vända våra huvuden ner. Ner mot vapnens makt, unga män i givakt,
och glädjas åt en människa som kom i land. Och. Säger tack.
Vi måste jobba för det kommande släktets väl och ve och be om
nåd då människan blir ett objekt likt en sten och se själva essensen
av existensen.

Säg inte att det handlar om religion. Säg inte att det handlar om vi  och dom. Säg inte att det handlar om en väska från Louis Vuitton.
Säg inte att den som har skall vara givet! Säg inte att DU ensam måste ta klivet – klara dig bäst du vill. För det handlar inte om en sketen liten sill.

 Det handlar om en människa som kastar sina minnen i havet.
Det handlar om en människa som tror på människan
Det handlar om en människa som vill be sina böner i fred.
Det handlar om terrorn som ser människor som ved.
Och. De skriker om sina gudar - en ramsa de lärt av fanatismen.
Fy för den lede för alla dom som tvår sina blodiga mördarhänder med ord som
slutar på –ismen.

Klart att vi måste softa på en kofta – väldigt ofta och äta våra kotletter utan kroketter – bara för att. Och vila i ett skratt. Vi lever våra liv som om morgondagen inte fanns. Men, det rycker ibland i vår svans. När vi står frågande. Ser bilderna, Ser rubrikerna. Hör replikerna. Vad ska man tro . Hur ska det bli? Kommer vi att behöva ro till jobbet, skolan och affären. När atmosfären dallrar och krigens slut är en öken. Vad handlar det om – egentligen



Ja, du Gud!
Kan du inte samla alla
moskéer, synagogor, mattor,
kyrkor under samma himmel?
Du vet!
Som att samla alla koder på ett kort,
en fjärrkontroll?

Kan du inte maila ett meddelande
gjort av små söta moln:
”Hold on I´m coming!”
Håll ut! Jag kommer. Snart.

Vilken extatisk räddare du
skulle bli.
Öst och väst. Syd och nord.
i en enda stor världskram accompanjerad
av schlagerfestivalen.
Halleluja!

Du ska vet:
Minareten gråter,
barnen lär sig hata, tornen faller samman.
Gud!
Alla verkar ha snedtänt på
Dig Gud!
Ja, ja, ja.
Om inte det onda fanns
skulle vi inte känna det goda.

Men, varför?
Det finns väl gränser, proportioner.
Är den Mammon? Människan?
Människan? Mammon?

Det kan inte vara mödrarna – Gud!
Se mördarna!
Gud!

                                 På återseende! Eva

måndag 13 februari 2017

Mardröm (1 dikt - a poem)

Alla tysta pedagoger
stämplar böcker bakom
mörkläggningsgardin
skapar leende gudar
Bombplanen
     Passerar nära marken står
     överårig klottrare på väg hem
     till och ifrån
     meningslösheten

En dator vidgar flödet; det sköna är sant
humanisten gömmer sig bakom webbarna
     Krigen kommer och går och de tillbakadragna
     ger barna bonus från utredningen

En unge längtar det vita papperets
rasande möjligheter
Tabula i regnbågens färger
då allt är förbi
     Runt fängelsemurarna
     spikas korsen
     åt de frusna bödlarna

Vänd mot månen vinkar
ett litet barn:
     tackar för ljuset
                      På återseende! Eva