fredag 18 november 2016

DRÖMMAR

Jag springer in på biblioteket, stoppar in min senast lästa bok i återlämningsgluggen, halvspringer förbi kortlånen, tar tag i en bok med en röd katt på omslaget. För att jag behöver en ny bok. Nu.
     Ja, så går det ofta till då jag för tillfället inte har något läsbart hemma och det tar ganska lång tid att vänta på reserverade böcker på bibblan.
     Väl hemma läser jag denna ”Kattbok”, som nu är återlämnad och både titel och författare fastnade aldrig i mitt minne, men förstår snart att författaren kommer från ett Balkanland och bor nu i Finland. Hur som helst läser jag om en man som träffar en katt på krogen. Katten är väldigt dominant och provocerande. Han ställer många frågor och detta kapitel slutar med att katten går hem med sin nya bekantskap. Mannen är underdånig och katten är väldigt krävande och rent ut sagt oförskämd. Det var lite Garcia Marques i ”kattapitlet.” (Faktiskt kommer katter att finnas lite här och där i romanen). Hur som helst får vi lära känna en familj och en av döttrarna är väldigt vacker. Familjen framställs som relativt fattiga, men de har en god relation till varandra. En man ser flickan en dag och han säger att hon är den vackraste flicka han någonsin sett. Han ber så småningom om att få gifta sig och familjerna träffas och äktenskapet godkänns av båda parter. Det är ett äktenskap med många obligatoriska ritualer och regler. De träffas inte ensamma innan äktenskapet.
     När den stora dagen kommer bryter brudgummen traditionen och kommer för att hämta henne med bil, vilket alla förvånade familjemedlemmar inte känner sig bekväma med men törs liksom inte ifrågasätta brudgummens handlingar eller hans familjs karavan av bilar då de åker i väg. Denna flicka upptäcker att hon är på väg att gifta sig med ett monster, då han utsätter henne för sexuella handlingar i bilen på väg mot bröllopet.
    Där ungefär lade jag undan boken för att sova. Tänkte på flickan i boken, vars liv säkerligen inte skulle bli en dans på rosor. Jag drömde om fortsättningen av själva vigseln. Drömmen visade att flickan kom till sin nya familj, rödgråten, med sitt nyfriserade hår i oordning och hennes make up i upplösning. I drömmen fanns hennes systrar på plats. De frågade, de torkade tårar, sprang mot henne med smink för att rädda hennes ansikte. ”Din make up” har krackelerat, sa de till henne.
     Då jag vaknade var jag tvungen att läsa både bakåt och framåt i boken sökande efter min dröms innehåll. Det fanns inget av det. Drömmen skrev en fortsättning i detta kapitel. (Denna dröm visade lite empati, vilket mitt undermedvetna antagligen sökte.)
     Denna bok är intressant på olika nivåer: Balkankriget, Titos frånfälle, invandring och invandrares integration i Finland, rasism och utanförskap. För mig var det lärorikt, intressant att läsa denna bok med bra flyt i språk och innehåll. När jag lade ihop pärmarna, sneglade jag på författaren och upptäckte att författaren är en kille född omkring 1992! Förvåningen var stor och någonstans skämdes jag en smula. Att en så ung människa kan skriva så målande, initierat och analytiskt om olika folkgrupper, krig, homosexualitet, hierarkier och liv. Imponerande!
     Synd att jag inte skrev upp författare och titel, men jag lovar att vi kommer att få höra mer av denne författare. Just nu har jag kommit några sidor in i Jamaica Kincaids bok ”Se Nu Då”. Tror inte att jag kommer att drömma om någon fortsättning av denna bok, då den är lite Becket och Ionesco, om du förstår vad jag menar.
     Tänk att få drömma om böckers innehåll, fortsättningar och utvikningar! Tänk att kunna spela in drömmen och sedan skriva ner det på papper med egna avsnitt blandat med dröminnehåll! Men, det är väl bara att dream on!

                                 På återseende! Eva

söndag 13 november 2016

SKA DU VA PRESIDENT

Bihålor mitt i planeten smärtan  snön på taken
skatorna slukar taljbollarna hänger tomma.

Småfåglarna blir andra fiolen och du är
en vinnare     i dag     med en skev kompass.

Stand up comedian och all issues är suddiga.
En sorts avkoppling  en stunds hånskratt

i en gemensam dunk-dunkaklapp på ett hak
i vilda västern med himlen full av stjärnor.

Vem har karvat i hjärnor hjärtan skapat en brist
ett tomrum fyllt av atomklyvningar?

Bakom ansiktets hud stormar en inkräktare
som inte orkar le   är en liten fågel.

Ska du vara president? Metaformurar lurar
bakom grafittimuren som föll
                i glömska?

Tiden är inne. Det är dags. Att tänka på.
Alternativen finns  bakom pannloben.

Barnen vill klättra i träd bland vanligheten
utan skyddsmask  utan gatlopp  utan flyktinstinkt.

Du ska inte vara president. Du ska vara rörmokare.
Det finns så få vvs:are - tänk ”vardagsliv”.

You know what I mean, don´t you?
Flytta taljbollarna närmare fönstret.

Och. Låt småfåglarna bli första violinisten.
                                      På återseende! Eva

söndag 6 november 2016

A tough guy from FBI och Ingmar Bergman

Storytel  har jag nu i min telefon och har lyssnat på Thorsten Flinks självbiografi. Hans röst är rökig med en doft av vrede. Man kan tycka vad man vill om hans knastriga röst, men jag lyssnar fascinerat på hans artikulerade ordström. Jag hör vad han säger.
     Hans skildring av barndomen för mig tillbaka till August Strindbergs roman Tjänstekvinnans son. Huvudpersonen sägs vara Strindbergs alter ego, som får stryk av fadern, blir orättvist bestraffad för något han inte har gjort. Det är alltså synd om honom.
     Flinks barndomsskildring är fylld av upplevda oförrätter. Han blir undanskuffad, nummer två, då tvillingbrodern va den som ”ägde” moderns kärlek. I denna talbok finns andra röster, som nyanserar Flinks vittnesmål och beskriver en helt motsatt version av barndomen. I en familj finns således inte bara en enhetlig, kollektiv historia. Det blir oftast skilda berättelser och minnen. Sanningen? Ja, den finns antagligen någonstans i mitten av alla upplevelser. Tror jag.
     Att Thorsen Flink är mycket begåvad, kreativ är helt klart. De destruktiva inslagen i hans liv har varit bromsklossarna i karriären. Han beskriver sin ångest, scenskräck, svaghet rakt och tydligt utan självömkan. Texten känns ärlig och visar mod.
     Thorsten berättelse om sitt teaterliv, som skådespelare och regissör är mycket intressant; lysande recensioner, hyllningar, geniförklaringar har tidvis haglat över honom. I samspelet med Ingmar Bergman berättar Flink om hur Bergman till slut smular sönder honom med sina grovt förnedrande ord. Bergman kallar honom för ett ”äckel” och kastar ut honom i kylan. Thorsten blir sjuk och får ”medicin” – morfin. Som han överdoserar.
     Vilka krafter ligger bakom enskilda människors ondska, som fullständigt bryter ner en människa? Ingmar Bergman kunde det. FBI låter som ett anonymt sällskap, med det finns människor inom organisationen, som i slutspurten av presidentvalet i USA fullkomligt raserar en möjlighet till att slippa se Trump som president. FBI har granskat Clintons e-post och enligt FBI-chefen, James Comey, pågår en utredning av de nya mail, som finns i hennes e-post. Självklart vässar Trump öronen, blir själaglad över nyheten, som blir ett sista scoop, ett crescendo. Trump triumferar!
     Är det makt? Vad är i så fall makt? En gång i tiden talade man om språkets makt. Att ha tillgång till ett rikt språk är att kunna argumentera, resonera, analysera och ta tillvara sina rättigheter. I USA finns en enorm mängd människor, som inte har tillgång till ett värdigt liv samtidigt ser de hur ”överheten” skor sig mer eller mindre utan rättspatos. De saknar hopp, tro på etablissemanget. Då röstar man på presidentkandidater och bryr sig inte om en ordflora fylld av lögner, personangrepp, hot och rappakalja, som basuneras ut likt ett primalskri från avgrunden.
     ”A tough guy from FBI.” Blir han den som ritar en ny värld på grund av innestående illvilja? Ja, detta presidentval är tydligen, enligt barometern i USA, ett val mellan pest eller kolera.
     Alla har vi brister och Thorsten Flink beskriver dessa med både humor och sorg, enligt mina hörselnerver. Klart är att Ingmar Bergman ägde makt över stora ensembler. Med rädsla för repressalier blir människan liten på jorden.
     Trump hotar med en lång lista på destruktiva inslag i den amerikanska statsapparaten. Denna lilla människa har alltså makt att skrämma livet ur folk, som inte kommer att rösta på honom. Samtidigt återstår frågan: vad händer om han inte vinner? En lättnadens suck kommer att höras runt om i världen. Samtidigt vet man inte vilka krafter, i Trumps fotspår, som kommer att agera. Vad? Var? Hur? Varför? vet vi ju en hel del om, eller hur?
     (I eftermiddag ska jag lyssna på slutet av Thorsen Flinks självbiografi och hoppas på att än en gång få se honom på teaterscenen – i Östersund.)
                                 På återseende! Eva