måndag 26 september 2016

Att skriva på bussen, i hallen, i trappen

Jag läser serien ”Rocky” av Martin Kellerman och undrar var Martin skriver sina rutor om hunden Rocky. I DN den 26 september är jakten på kantareller i fokus, som far övergår till vikingar. Rocky grubblar: ”en grej jag aldrig hajat med vikingarna är hur fasen de fick hjälmarna över hornen?”
     Visst kan man skriva på tågstationer, på kafé, på tåget, på bussen, ja, man kan antagligen skriva överallt där det inte gungar. Man kan t.ex. inte sitta och skriva berg-och dalbanevagnar. Tror kanske också att Kellerman lyssnar på dialoger ute på krogen, puben, bussen och lite här och där. Tjuvlyssnade samtal kan vara helt absurda och surrealistiska.    
     För ett par dagar sedan såg jag en kille/tjej i de yngre tonåren. En hen med vackert dragna kajalstreck på ögonlocken. Sotade ögon med blicken i en anteckningsbok med hårda pärmar. Vi får ögonkontakt och ler vänligt mot varandra. Funderar om det är en kille eller en tjej, men kommer fram till att det är en kille. Är det viktigt att veta?
     Kanske är jag inte tillräckligt pk för att blotta min nyfikenhet, som inte är viktig över huvud taget. Tror samtidigt att många har samma tillgång till nyfikenheten, men uttalar den inte utan vet att man numera inte ska tala om kön, inte skilja på ”han” och ”hon”. Utan tala om människor. Vi är människor.
     Denne kajalprydda kille sitter och skriver i sin anteckningsbok i en park, medan hans kompisar/klasskamrater håller i gång i ett idrottspass i det fria. Det är möjligen friluftsdag. Varför är han inte med?
     En ung människa sitter och skriver, målar figurer i texten, hinner jag uppfatta, när jag går förbi. Kanske gillar han inte idrott. Kanske är han förkyld. Kanske står han över världen, är ett geni? En konstnär, en poet? Nej, han är antagligen en låtskrivare; den nya Jocke Berg, nu när Kent ska ut på sin sista turne´. Tänker jag. Min fantasi drar ofta iväg alldeles för långt och alltför länge.
     Min bild är att han sitter och skriver med ett leende på läpparna utan kontakt med världen, den s.k. verkligheten är ointressant. Det är skrivaren, som är intressant. Han är i en annan bubbla än vi andra. Ungefär som ett underskattat geni, tänker jag.
     Situationen för mig tillbaka till min egen tonårstid, då jag satt och skrev dikter på kafé. Och. På servetter. Det hade jag läst att Nils Ferlin gjorde i Klarakvarteren i Stockholm. Jag härmade. Stora, djupa tankar fastnade på de tunna servetterna, som jag antagligen stoppade i fickan och torkade händerna på, när det var dags röra på sig. Jag smulade sönder patetiska dikter med hjärta och smärta. Det var i liftarromantikens tidevarv med både peace and love och mycken svärta.
     Att sitta i Paris, på kafé, var en höjdare. Atmosfären, språket, människorna gjorde intryck. Det var en helt ny värld för mig, en lantis från Ångermanland. Jag och min liftarkompis klampade omkring i Paris, två unga tjejer, krockade med människor på trottoaren. Kvinnorna glodde på oss, ”la vache” sa de. Vi var alltså kossor på asfaltbete (la vache que rit). Kändes det som. Eller kanske gillade de helt enkelt inte svenska, nordiska tjejer. Men vi skrattade. ”Mais oui,” sa vi.
     En och annan ung människa, bohemiskt klädd, satt och skrev på kafé, rökte Gauloises. Solitude. Jag sparade olika scener i mitt minne: dofterna, kaféerna, tidningarnas tunna papper, baskrarna, Hallarna och maten vi inte hade råd att äta. Vi åt mest bröd och chokladkakor.
     Ja, man kan skriva i princip på bussen, i hallen, i trappen. Just nu sitter jag och ser matchen mellan ÖFK och GBG. ÖFK har haft många skott på mål, men GBG gör ett mål framför ett, i princip, tomt målområde. Orättvist. Men, det är målen som räknas. Rocky funderar på vikingarna och jag funderar på hur folk kan rösta på Trump, en oförskämd och farlig kandidat. Inte någon klockren jämförelse, men jag hoppas att den skrivande killen trivs med sitt block och sina pennor. Att omgivningen låter honom vara den han är.
     Nu har jag ändrat plats. Har lämnat soffan, eftersom Göteborg har gjort ännu ett mål. Trist.
                                 På återseende! Eva
    
      

      

tisdag 13 september 2016

Famla i blindo

Med en ögonbindel, medelst en halsduk, sprang vi ungar skrattande omkring, krockade mot varandra och föll som höbalar till marken. Fallhöjden var låg; ingen blev skadad i den ”blinda” leken. Jag tror att en och annan unge även i dag vill testa hur det känns att vara blind. När ett barn kommer underfund med att en del människor faktiskt inte kan se, kommer frågorna om vad? hur? varför? Och. Följdfrågorna finns säkert i en lång rad av insikter om vad de själva kan göra med sina ögon.
     I OS Paralympics såg jag delar av en fotbollsmatch med blinda spelare. Att detta skulle vara möjligt fanns säkerligen inte i våra medvetanden på 50-talet. I dag får vi se fantastiska prestationer av människor med olika s.k. handikapp. Det visar att människokroppen har kapacitet att kompensera olika ”brister” och att människan kan använda sig av fler sinnen, funktioner. De blinda och döva kompenserar med andra sinnen. Jag antar att deras nervkopplingar till hjärnan utvecklas allt eftersom under livets gång.
     Att famla i blindo behöver inte vara av negativt, då vetenskapen trevar i mörkret efter botemedel för olika sjukdomar. Undersökande journalistik kan också vara komplicerat, när trådarna inte leder till någon källa. Men, med tålamod kan nålen i höstacken plötsligt dyka upp och vi får ta del av nya intressanta fakta (förhoppningsvis).
      Att söka svaret på varför man i USA är så förtjusta i Donald Trump kan analyseras men något direkt empiriskt svar får vi antagligen inte. Möjligen om hela USAs befolkning fick fylla i en enkät, som ändå leder till en ”tendens”. Eller? Samtidigt undrar jag över Trumps nervbanor. Vore han pianist skulle nervstigen vara spikrak till händerna. Men hur står det till med hans lögner, hot och plumpigheter? Ja, de impulserna finns i käften, som glappar utan att någonsin ha varit i kontakt med några nerver. Kanske är nervtrådarna som ett garnnystan och det blir därför kortslutning.
     Hillary Clinton är visst sjuk. Det skulle väl vilken människa som helst vara efter långa, långa dagars presidentkampanjer. Men, som det sas på aktuellt, i USA tycker man inte om svaghet och nu tillhör alltså Hilary de svaga alltmedan Trump skriker att han är på topp. Om det nu är så att Trump skulle bli president på dessa premisser, är det bara att beklaga det icke empatiska förhållningssättet. Förtroendet för Hillary är redan lågt. Varför det är så har jag dålig koll på, eftersom en stor del av missnöjet verkar utgå från konspirationsteorier.
     Tack och lov behöver jag inte rösta på någon president. Det finns liksom ingen att rösta på. Däremot vill jag hylla alla som deltagit i Paralympics, som kämpar med alla sina sinnen. Jag uppskattar verkligen att jag kan se ÖFK spela fotboll och kunna cykla nerför backarna, höra ändernas vingslag på väg bort mot nya nejder. Min hörsel däremot är lite sämre och ibland hör jag bara det jag vill höra. Jag vill INTE höra att Trump blir president, att politiker inte lyssnar på lärarna, att människor får vänta flera timmar på en ambulans, att människor drunknar i Medelhavet. Plus. En himla massa andra: INTE!
NJET! Men, det finns en uppsjö anledningar till ett DA! som man inte blir trumpen av. Eller hur? Det blir en annan lista. En annan gång.
                                 På återseende!
    


     

onsdag 7 september 2016

3 dikter ( 3 poems)

När. Vet. Du.
Att. Komma. Hem.
När. Klockan.
        Stannat.
Gå. Ut. Igen.
        Och.
Vänd. På.
        Timglaset.




En tjäderhöna på vandring
över vägen med sina ungar.
Skogen.
Bilar passerar på väg mot.
Solnedgången.
Bromsmärken.
Medan lövens färger smeker
den seende människans inre.
I stunden.
Rörelsen.
Vilar.
I vargtimmen gnyr en insikt
innan sociala medier vaknar.




          tig i tid och otid
att ställa en fråga är att få svar
ett långt   ett kort  en tystnad
de rätta svaren är matematik
     semantik
det intressanta svaret blir ett tvivel
     visdom
som drunknar i tigande rum
      bland kvinnor
sa han som aldrig teg i tid och otid
                                           På återseende! Eva