Man behöver inte alltid sova om natten
Tystnaden i en skog, en mobilfri zon, en bok - föder tankar. Ögat öppnar sig likt ett barn som ser nyckelpigan på ett grässtrå, en spindel som kryper på stigen. Jag tror att många av oss kan förvandlas till uppmärksamma små knytt med hjälp av tystnad.
Tystnad är som balsam för centrala nervsystemen, inbillar jag mig.
I dag är vi omgivna av ljud överallt: stora bilar, små bilar, musik ut högtalare, i affären, på puben, i lurarna, på bussen, tåget. Att plocka ur diskmaskinen? Ja, det låter.
I en butik möttes jag en gång av en tryckvåg av musik, för mig oidentifierbar. Min kropp utsattes för en härdsmälta. "Hur står ni ut?" frågade jag två glada tjejer i denna lokal. "Vi tänker inte på det. Vi är vara och hör inte musiken till slut."
De värsta ljuden är de oharmoniska. Oljud, missljud, fulljud. En slagborr mot hård betong. Huva!
På natten är det tyst. (Åtminstone där jag bor.)
Inför en ledighet kliver jag ofta upp. går en trappa ner och tittar ut på gräsmattan; studerar nattlivet helt enkelt.
En igelkott på korta, snabba ben. Han/hon tvärstannar. Vänder. Trippar en bit. Vänder igen. En katt ignorerar, sitter stilla, som om han/ hon söker han sin kattsjäl. Huvudet i tvära kast, blicken mot intet, som blir ett äventyr. Han hoppar, landar på ett byte i gräset, likte en räv, ett lodjur. Bytet? Möjligen ett kryp. En krigare som äger natten.
Då bryts tystnaden av en motorcykel som vrålar på alla växlarna samtidigt. Katten kryper ihop; magin är borta. Vem är det som mördar natten? Ja, inte är det katten.
Så är det med tystnaden.
Tystnaden och ljuden är ett och detsamma. Det skulle möjligen Herakleitos ha sagt. Utan tystnad vet vi inte vad ljud är. Känner vi inte de dåliga ljuden, ja, då känner vi inte de goda - fågelsången, havets vågor.
Man behöver inte sova om natten. Ibland måste man vara vaken för att se världen och verkligen se den - utan brus. Så är det och jag... Jag går till sängs.
På återseende! Eva Bergman Nilsson